Indikaattorit

USA:n talous elpyy vauhdilla – ISM-suhdanneindeksi nousi korkeimmilleen sitten vuoden 1983

Yhdysvaltojen talouskasvu kiihtyy ja presidentti Joe Biden aikoo laittaa lisää vettä myllyyn.

Kuva: Charlie Bilello.

Yhdysvaltain teollisuus kasvoi maaliskuussa nopeimmalla vauhdilla sitten vuoden 1983, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Odottamattoman kova kasvu johtuu teollisuuden vahvoista tilauskirjoista ja tuotantolukemista. 

Ennakoiva suhdanneindeksi ISM hyppäsi maaliskuussa 64,7 pisteeseen edelliskuun 60,8 pisteestä. Yli 50 pisteen lukema kertoo talouden olevan kasvussa.  Lukema yllätti ekonomistit, sillä ekonomistien odotuksissa oli 61,3 pisteen taso.

ISM-indeksin teollisuuden tilaukset nousivat korkeammaksi kuin kertaakaan sitten vuoden 1993.

Maailman suurimman talouden elpymisen taustalla on useita tekijöitä. Kotitalouksien ja yritysten kasvava kysyntä, lisääntyneet koronarokotukset, vähentyneet pandemiaan liittyneet rajoitukset ja liittovaltion massiiviset elvytyspaketit ovat saaneet Yhdysvaltojen talouteen vauhtia.

USA:n presidentti Joe Biden julkisti keskiviikkona suuren infrastruktuuriohjelmansa, jonka alustava potti on peräti 2300 miljardia dollaria. Se on edellistä elvytyspakettia suurempi. Ohjelman tarkoituksena on pääasiallisesti tukea maan julkisen liikenteen ja erityisesti raideverkon kehittämistä.

Paketin hyväksyminen voi kuitenkin viedä aikaa, sillä republikaanit ja osa demokraateistakin suhtautuvat siihen epäillen. Republikaaneja ei ilahduta infrastruktuuriohjelman rahoittamiseksi suunniteltu yritysveron nosto 21 prosentista 28 prosenttiin.

Nopeasti elpyvä USA:n talous on kirittänyt myös osakemarkkinoita. S&P 500 -osakeindeksi on noussut vuoden alusta 8,8 prosenttia.

Teollisuuden lisäksi myös kuluttajien tunnelmat ovat selvässä nousussa. Se nousi maaliskuussa 109,7 pisteeseen helmikuun 91,3 pisteestä. Kasvu oli huikeasti ekonomistien odotuksia kovempaa, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet vain alle 97 pisteen lukemaa.

Nordean päästrategi Antti Saari on luottavainen talouskehityksen suhteen.

”Mikäli riittävän moni saadaan rokotettua ja uusien koronatartuntojen määrät jatkavat Yhdysvalloissa laskuaan, taloudessa nähdään kesän aikana hurja pomppu. Eurooppa tulee hitaan rokotustahdin takia perässä. Täälläkin tilanne helpottaa, kunhan riittävän kattava suoja tautia vastaan saadaan, eikä terveydenhuollon kantokyvyn ja oman terveyden puolesta tarvitse olla yhtä peloissaan”, Saari toteaa Nordean viikkoraportissa.

Talouden elpyessä myös pörssiyhtiöiden tulosennusteita joudutaan nostamaan, mahdollisesti vielä reippaastikin, Saari ennustaa.

Talouden elpyminen ja voimakas elvytyspolitiikka on kuitenkin nostanut inflaatio-odotuksia jyrkästi. Se puskee korkoja ylöspäin.

Korkojen ja inflaatio-odotusten nousu on noussut keskeiseksi markkinoiden seurantakohteeksi tänä vuonna. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko kipusi tiistaina jo 1,73 prosenttiin, kun viime elokuussa korko kävi alle 0,5 prosentissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös