Markkinakommentit

Tuloskausi on osoittautumassa vedenjakajaksi Yhdysvalloissa – Kasvuyhtiöiden osakkeissa huimia tuottoja tai tappioita

Torstainen Facebookin eli Metan kurssilasku oli yksi pörssihistorian suurimmista ja nopeimmista markkina-arvoilla mitattuna.

Metan tulosraportti oli pettymys sijoittajille. Yhtiö jäi analyytikoiden odotuksista niin toteutuneen neljännen kvartaalin osakekohtaisen tuloksen kuin kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulosohjeistuksen suhteen. 

Pehmeän raportin vuoksi Metan osakekurssi sukelsi torstaina peräti noin 26 prosenttia. Metan kurssilasku veti samana päivänä teknologiaindeksi NASDAQin 4,2 prosenttia miinukselle.

Meta ei ollut ensimmäinen tuloskauden aikana sukeltanut tunnettu yhtiö. Netflixin osake halpeni kutakuinkin Metan osakkeen verran, kun yhtiön ohjeistus jäi vaisuksi. 

Myös PayPalin ja Spotifyn osakkeet kokivat kovia. Kummankin kurssilaskun taustalla oli maltillinen arvio liiketoiminnan kehityksestä. PayPal alensi kuluvan vuoden tulosohjeistusta ja Spotifyn alkuvuoden arvio sovelluksen käyttäjämäärän kasvusta ei riittänyt sijoittajille.

Voimakkaat kasvuyhtiöiden kurssireaktiot kuvaavat muuttunutta markkinatilannetta. Osakemarkkinoiden arvostustaso on edelleen haastava, vaikka Yhdysvaltain keskuspankki Fed aikoo nostaa ohjauskorkoa vähintään kolme kertaa tänä vuonna.

Useat kasvuyhtiöt ovat marssineet voitosta voittoon viimeiset vuodet. Siksi heikompi kurssikehitys ei ole yllätys, vaan pikemminkin odotettua keskiarvoistumista historiallisen vahvan kurssirallin jälkeen.

Viime vuoden osakemarkkinoiden vahva kehitys Yhdysvalloissa selittyi teknojättien huimalla kurssikehityksellä. Nyt riskit ”liian” keskittyneistä osaindekseistä ovat alkaneet realisoitumaan.

Tällä hetkellä sijoittajat suosivat viime vuosia enemmän yhtiöitä, jotka onnistuvat tuottamaan vahvaa kassavirtaa jo lähitulevaisuudessa. Korkotason noustessa yhtiöiden osakekursseissa on vain vähän tilaa pettymyksille. Maltillisetkin ennustelaskut yhtiöiden tuloskehityksessä vaikuttavat merkittävästi, kun yhtiön nykyarvo lasketaan aiempaa korkeammalla diskonttokorolla.

BMO Wealth Managementin pääsijoitusstrategi Yung-Yu Ma kommentoi Wall Street Journalille, että koko markkina ei pysty olemaan muutaman teknojätin varassa. Hänen mielestään markkinatoimijoiden tulisi tottua ajatukseen siitä, että teknologiayhtiöt eivät enää auta osakemarkkinoita uusiin kurssihuippuihin.

Joidenkin teknojättien kohdalla tuloskausi on kuitenkin osoittautunut hedelmälliseksi. Yhtiöistä Apple, Amazon.com ja Google ovat olleet voittajien joukossa.

Apple kirjasi selvästi odotettua paremmat lukemat. Yhtiön myynti ylsi uuteen 123,9 miljardin dollarin ennätykseen. 

Amazon.comin voitto lähes tuplaantui vertailukauteen verrattuna. Yhtiön osake kallistui perjantaina peräti 13,5 prosenttia tulosraportin ansiosta.

Google ylitti kirkkaasti analyytikoiden odotukset ja aikoo splitata osakkeensa. Osakesplitin tavoitteena on lisätä osakkeen mielenkiintoa yksityissijoittajien keskuudessa.

Muista teknologiayhtiöistä Snap ja Pinterest raportoivat myös kelvolliset lukemat. Snap pinnisti ensimmäistä kertaa voitolliseksi ja Pinterest odottaa vahvaa kasvua vuoden ensimmäiselle vuosineljännekselle.

Siispä osakemarkkinoiden kehitys on yhä selvemmin jakautumassa teknologiajättien osalta voittajiin ja häviäjiin. Se tarkoittaa haastavia aikoja jatkossa koko osakemarkkinalle.

Kommentoi
Ylös
>