Oma talous

Tiistaina viimeinen päivä tarkistaa veroilmoitus – sijoittaja, muista tarkistaa nämä kohdat

Reilun 1,6 miljoonan palkansaajan ja eläkeläisen pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoitus viimeistään tiistaina 24. toukokuuta.

Verohallinto muistuttaa, että monen palkansaajan ja eläkeläisen pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoitus viimeistään huomenna. Tiistaina 24. toukokuuta on kolmas ja viimeinen palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen määräpäivä.  

”Viimeistään nyt on aika käydä varmistamassa, että veroilmoituksessa kaikki on kunnossa. Me Verohallinnossa saamme paljon tietoja automaattisesti, mutta jokaisen vastuulla on tarkistaa, että ne ovat oikein. On myös monia vähennyksiä, jotka pitää itse muistaa täydentää veroilmoitukseen, jotta niistä saa verohyödyn irti tänä vuonna”, sanoo ylitarkastaja Raisa Vanhala.  

Suosituimpia verovähennyksiä ovat kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennys ja tulonhankkimismenot.  

”Moni palkansaaja teki vielä viime vuonna etätöitä, joten kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen. Se kuuluu tulonhankkimismenoihin. Etäily on saattanut vaikuttaa myös kodin ja työpaikan välisten matkakulujen määrään”, Vanhala sanoo.  

Sijoittajalle veroilmoituksessa rahallisesti kriittisiä kohtia saattavat olla esimerkiksi seuraavat: osakekaupat, työmatkavähennys, työhuonevähennys ja nettiyhteys.

Tappiollisten osakkeiden myynnit ovat verotuksessa hyödyllisiä eriä. Aina verottajan esitäyttämässä veroilmoituksessa osakkeiden hankintahinnat eivät kuitenkaan ole oikein.

Verottaja on saattanut merkitä hankintahinnan hankintameno-olettaman mukaan, joka on 20 prosenttia osakkeiden myyntihinnasta. Jos osakkeet on kuitenkin ostettu hankintameno-olettamaa kovemmalla hinnalla, kannattaa virhe korjata.

Veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

Jos veroilmoituksessa on vielä täydennettävää, käytännössä ainoa mahdollisuus saada muutokset tehtyä ajoissa on toimia sähköisesti OmaVerossa. Paperilomakkeiden täytyy olla perillä Verohallinnossa määräpäivään mennessä.  

Verohallinto muistuttaa, että vähennysten lisäksi myös viime vuoden tulot pitää ilmoittaa viimeistään omana veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivänä. Esimerkkejä itse ilmoitettavista tuloista ovat AirBnb- ja muut vuokratulot. Myös virtuaalivaluutoista saadut tulot pitää ilmoittaa itse. 
 
”Jos veroilmoitusta korjaa myöhässä, voi joutua maksamaan myöhästymismaksun tai veronkorotuksen. Jos oma määräpäivä ehti kuitenkin jo mennä, kannattaa edelleen käydä mahdollisimman nopeasti täydentämässä veroilmoitusta OmaVerossa”, Vanhala neuvoo.  

Osalla palkansaajista ja eläkeläisistä veroilmoituksen määräpäivä oli 10. ja 17. toukokuuta. Pienellä osalla palkansaajista – toiminimiyrittäjien puolisoilla – veroilmoituksen määräpäivä oli jo 1. huhtikuuta.  

Suurimmalle osalle riittää se, että käy tarkistamassa veroilmoituksen tiedot. Viime vuonna vain noin neljänneksen eli 1,4 miljoonan henkilön piti täydentää veroilmoitustaan. Tänä vuonna jo yli 1,1 miljoonaa henkilöä on täydentänyt veroilmoitustaan.  

”Vaikka osalla ihmisistä veroilmoituksen täydentäminen saattaakin jäädä viime tippaan, suuri enemmistö hoitaa veroasiat kuntoon hyvissä ajoin”, Vanhala sanoo.  

Kommentoi
Ylös
>