Indikaattorit

Logistiikkajätti FedEx antoi markkinoille myrskyvaroituksen

FedExin tulosvaroitus on selvä signaali mahdollisesta maailmantalouden kasvun hiipumisesta.

FedEx logistiikkayritys sijoitttaminen talous

FedEx ilmoitti torstaina peruvansa koko vuoden tulosohjeistuksensa ja raportoi alustavan tilikautensa ensimmäisen neljänneksen tuloksensa.

FedEx on vuonna 1971 perustettu kuljetus- ja kuriiripalveluja maailmanlaajuisesti tarjoava yhdysvaltalainen yhtiö. Se tarjoaa yön yli lentoja, maakuljetuksia, painavan tavaran kuljetusta, dokumenttien kopiointia ja logistiikkapalveluita.

Tuloskehitys jäi Wall Streetin arvioista, minkä seurauksena FedExin osake romahti perjantaina 21 prosenttia. Kurssiromahdus oli yhtiön suurin kurssilasku yhden päivän aikana koskaan ja osakkeen hinta painui alimmilleen sitten heinäkuun 2020 tason.

Yhtiön tilikauden ensimmäisen vuosineljänneksen oikaistu tulos oli 3,44 dollaria osakkeelta, mikä jäi selvästi Wall Streetin 5,1 dollarin konsensusennusteesta. Kesäkuussa yhtiö kertoi odottavansa koko vuoden osakekohtaisen tuloksen olevan 22,5 – 24,5 dollaria.

Kuljetusvolyymit laskussa

FedExiä pidetään maailmantalouden suunnannäyttäjänä. Yhtiön tulosvaroitus alustava tulosraportti laski monien amerikkalaisosakkeiden kursseja reippaasti perjantaina. Esimerkiksi Amazonin kurssi laski 2,2 prosenttia, Metan myös 2,2 prosenttia ja Applen 1,1 prosenttia.

FedExin tulokseen vaikutti kielteisesti maailmanlaajuinen kuljetusvolyymin heikkeneminen, joka kiihtyi vuosineljänneksen viimeisillä viikoilla. FedEx Expressin tuloksiin vaikuttivat erityisesti makrotalouden heikkous Aasiassa ja palveluhaasteet Euroopassa, mikä johti noin 500 miljoonan dollarin liikevaihdon alittumiseen tällä segmentillä suhteessa yhtiön ennusteisiin. FedEx Groundin liikevaihto jäi noin 300 miljoonaa dollaria alle yhtiön ennusteiden.

”Maailmanlaajuiset volyymit laskivat, kun makrotaloudelliset trendit heikkenivät merkittävästi myöhemmin vuosineljänneksellä sekä kansainvälisesti että Yhdysvalloissa”, FedExin toimitusjohtaja Raj Subramaniam varoitti tiedotteessa.

Fedexin selvästi odotuksia heikompi tulos ja tulosohjeistuksen peruminen lisäävät entisestään markkinoiden epävarmuuksia.

Ukrainan sota, Kiinan tiukentuvat rahoitusmarkkinat ja koronaviruksen leviämisen estäminen ovat hidastaneet kasvua USA:n ulkopuolella. Yhdysvalloissa maan keskuspankin taistelu inflaation torjumiseksi korkeammilla ohjauskoroilla luo laskupaineita talouskasvuun.

Myös muut kansainväliset kuljetusjätit ovat ennustaneet tavarakuljetusten hiipumista kuluttajien lisääntyneen epävarmuuden vuoksi.

Onko FedEx merkki pettymyksiä tuovasta tuloskaudesta?

FedExin saattaa olla signaali edessä olevasta pettymyksiä tuottavasta tuloskaudesta lokakuun lähestyessä, kun useimmat muut S&P 500 -indeksin jenkkiyhtiöt alkavat raportoida kolmannen neljänneksen tulosraporttejaan.

Sijoittajia pelottaa todennäköisesti Subramaniamin havainto, jonka mukaan olosuhteet heikkenivät merkittävästi elokuun lopulla. Jos muut monikansalliset yritykset kokivat saman elokuussa ja syyskuussa, tulosodotukset ovat todennäköisesti liian korkealla useiden yritysten osalta.

Merkkejä kasvavasta epävarmuudesta ja hermoilusta nähtiin tämän viikon tiistaina, kun USA:n elokuun inflaatiotilastot julkistettiin.

Kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia vuodessa. Ekonomistit odottivat keskimäärin 8,1 prosentin inflaatiota. Vuotuinen inflaatio tasaantui hieman verrattuna heinäkuuhun, jolloin se oli 8,5 prosenttia vuodessa. Kuukaudessa kuluttajahintojen nousua kertyi 0,1 prosenttia.

Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 halpeni 4,32 prosenttia, Dow Jones laski 3,94 prosenttia ja teknologiaindeksi Nasdaq 100 päätyi 5,54 prosenttia miinukselle. Laskun syvyys oli suurin päivätasolla yli kahteen vuoteen. 

S&P 500 -indeksin viisi suurinta yhtiötä menetti tiistaina 477 miljardia dollaria markkina-arvosta. Lukema on merkittävästi korkeampi kuin Helsingin pörssin markkina-arvo yhteensä. Nasdaq Helsingin markkina-arvo oli kesäkuussa noin 268 miljardia euroa.

Ekonomistit ovat lähes systemaattisesti aliarvioineet pohjainflaation tänä vuonna. Kuutena kuukautena kahdeksasta on ekonomistien konsensusennuste ollut matalampi kuin toteutunut pohjainflaatio. Samansuuntainen tilanne nähtiin 1970-luvulla, jolloin odotettua korkeampi inflaatio heikensi osakemarkkinoiden tuottokehitystä Yhdysvalloissa.

Kommentoi
Ylös
>