Makrotalous

Ekonomisti varoittaa: Keskuspankki voi saavuttaa inflaatiotavoitteen vain ”murskaamalla talouden”

USA:n keskuspankki noudattaa liian kunnianhimoista rahapolitiikkaa ja se on suuri riski taloudelle, arvioi maailmankuulu ekonomisti Mohamed El-Erian.

Korkea inflaatio on sitkas ongelma.

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 0,5 prosenttia, eniten kolmeen kuukauteen, ja vuotuinen inflaatio oli odotettua korkeampi, 6,4 prosenttia.

Inflaatio-odotukset ovat kasvaneet viime viikkoina, kun muun muassa työpaikka- ja vähittäiskauppatilastot osoittautuivat ennakoituva vahvemmiksi.

Bloombergin tekemän kyselytutkimuksen mukaan ekonomistit odottavat korkeampaa inflaatiota verrattuna edelliseen kyselyyn. Ekonomistit arvioivat, että henkilökohtainen kulutusmenohintaindeksi (Personal Consumption Expenditure Index, lyh. PCE) nousee 2,4 prosenttia vuodessa vuoden 2024 puolivälissä. Aiempi arvio oli 2,3 prosenttia.

Myös inflaatio-odotukset ovat kasvaneet viime viikkoina, kun muun muassa työpaikka- ja vähittäiskauppatilastot osoittautuivat ennakoituva vahvemmiksi.

Korkojen nousu jatkuu

Yhdysvaltain keskuspankki seuraa tarkasti juuri PCE-indeksiä, kun se arvioi inflaatiokehitystä. Nyt useat Fedin virkamiehet arvioivat, että USA:n keskuspankki Fed saattaa joutua nostamaan korkoja odotettua korkeammalle yrittäessään tukahduttaa jatkuvia hintapaineita.

Sijoittajat ovat huolissaan, että keskuspankki saattaa joutua pitämään ohjauskoron korkealla pidempään kuin aiemmin on arvioitu.

Yhdysvaltain keskuspankki ei pysty saamaan Yhdysvaltain inflaatiota kahden prosentin tavoitteeseensa ilman, että se ”murskaa talouden”, varoittaa arvostettu maailmankuulu ekonomisti ja kolumnisti Mohamed El-Erian.

El-Erian ei silti usko, että keskuspankki tuskin muuttaa virallisesti tavoitettaan.

”Tarvitaan korkeampaa vakaata inflaatiota. Sanotaan vaikka 3-4 prosenttia. En usko, että he voivat saada kuluttajahintaindeksin kahteen prosenttiin murskaamatta taloutta. Se johtuu siitä, että kaksi prosenttia ei ole oikea tavoite”, El-erian kertoo uutistoimisto Bloombergille.

El-Erian kutsuu Fediä ”liian datariippuvaiseksi” ja sanoo, että tarjontapuolen kehitys, mukaan lukien energiamurros, toimitusketjujen muutos pandemian aikana, kireät työmarkkinat ja muuttuvat geopoliittiset kysymykset, edellyttävät korkeampaa inflaatiotavoitetta.

”On oikein ottaa tiedot huomioon, mutta on oltava näkemys siitä, mihin ollaan menossa”, hän paaluttaa.

Keskuspankin tulisi hyväksyä tavoitettaan korkeampi inflaatio

El-Erianin mukaan ongelma siis on nyt se, että Fed on juuttunut jahtaamaan vaikeasti saavutettavaa kahden prosentin tavoitetta.

”Inflaatiotavoitetta ei voi muuttaa, kun se on jäänyt niin pahasti saavuttamatta.”

El-Erian on aiemminkin varoittanut, että tavoitteen muuttaminen olisi isku Fedin uskottavuudelle.

Kun El-Erianilta kysyttiin viime perjantaina, voisiko Fed ”sietää” korkeampaa inflaatiota, hän sanoi, että ”toivon, että mennään sinne”.

Aiemmin tässä kuussa Fed nosti ohjauskorkoja 25 korkopisteellä, mikä merkitsi kiristystahdin hidastumista joulukuussa tapahtuneen puolen pisteen korotuksen jälkeen. Sitä ennen oli neljä peräkkäistä 75 korkopisteen koronnostoa.

Kiristämisen hidastaminen tapahtui tilanteessa, jossa oli merkkejä inflaatiovauhdin hidastumisesta, ja Fedin puheenjohtaja Jerome Powell korosti ”disinflaation” suuntausta toistuvasti viime kokouksessa.

Mutta nyt kertomus on muuttunut.

”Mielestäni edes tätä sanaa ’disinflaatio’ ei voi enää sanoa. Inflaatio on menossa väärään suuntaan”, El-Erian toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös