Kasvuosakkeet

Cargotecin osakkeessa on monestakin syytä nousupotentiaalia

Cargotec takoo tulosta, mutta tilaukset hiipuvat. Kysyntänäkymät saattavat kuitenkin olla hyvät hieman pitemmällä aikavälillä.

Multilift Optima Cargotec Hiab

Logistiikkalaitteita valmistava jatkoi kolmannella vuosineljänneksellä vahvaa suorittamista, kuten toisellakin neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta kuusi prosenttia prosenttia ja oli 1,1 miljardia euroa.

Huoltoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi kolmen prosenttia 334 miljoonaan euroon ekoratkaisujen tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 367 miljoonaan euroon.

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 48 prosenttia ja oli 131 miljoonaa euroa. Tuloskasvu oli vahvaa ja se oli suurin piirtein odotusten mukaista, sillä analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 129 miljoonaa euroa.

Cargotecin osake on tullut ryminällä alas viime toukokuun huippulukemista.

Ainoa varsinainen pettymys tulosraportilla oli tilauskannan kehitys, kun saadut tilaukset laskivat viime vuodesta 20 prosenttia vajaaseen 3,1 miljardiin euroon. Tosin kahden viime vuoden aikana tilauskertymä on ollut poikkeuksellisen korkea.

Asiakkaat lykkäävät investointejaan

Cargotecin toimitusjohtaja Casimir Lindholm kertoo, että laajassa kuvassa kolmas vuosineljännes oli jatkoa vuoden ensimmäiselle puoliskolle.

”Geopoliittinen epävarmuus, korkeat korot ja matala kuluttajaluottamus on monimutkaistanut toimintaympäristöämme. Olemme huomanneet asiakkaiden lykkäävän erityisesti suurempia investointipäätöksiään”, hän kertoo.

Tilauskannan laskun vuoksi Cargotec suunnittelee uusien kustannussäästötoimenpiteiden aloittamista Cargotec-konsernissa, Kalmarissa ja Hiabissa, joilla vuositasolla saavuttaisi 50 miljoonan euron säästöt kiinteissä kustannuksissa vuonna 2024.

Cargotec pitää koko vuotta 2023 koskevat näkymänsä ennallaan. Yhtiö arvioi sen ydinliiketoimintojen vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2022 ja MacGregorin vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton olevan positiivinen. Viime vuonna MacGregorin vertailukelpoinen liikevoitto oli tappiollinen -47 miljoonaa euroa.

Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki arvioi, että Cargotecin voimakkain lasku tilauksissa on todennäköisesti ohi.

”Odotamme tilausten vuosittaisen laskun tasoittuvan ja uskomme uuden 50 miljoonan euron kustannussäästöohjelman tukevan 2024-25E marginaaleja”, hän toteaa.

Osakkeessa nousupotentiaalia

Pankki näkee kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin hieman positiivisena kahdesta syystä.

Ensinnäkin 50 miljoonan euron uudet kiinteiden kustannusten säästöt, joiden pitäisi olla täysin näkyvissä vuonna 2024, tukevat Danske Bankin ja konsensuksen odotuksia siitä, että Cargotec voi säilyttää yli 10 prosentin oikaistun liikevoittomarginaalin ydinliiketoiminnoissaan.

Toiseksi tilausten lasku vuositasolla on saattanut saavuttaa käännekohdan, koska kolmannella vuosineljänneksellä se laski 20 prosenttia verrattuna 28 prosentin laskuun edellisellä toisella vuosineljänneksellä.

Danske Bank odottaa siis tilausten laskun hidastuvan viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Vaikka lyhyen aikavälin kysyntänäkymät pysyvät epävarmoina, uskomme tämän heijastuvan jo osakkeen hintaan”, Laitinmäki ennustaa.

Analyytikon mukaan Cargotec on alhaisimmin arvostettu pohjoismainen pääomahyödykeyhtiö vuosien 2023 ja 2024 EV/EBIT-kertoimella 5,1x ja 5,6x. Siten yhtiön riski-tuottosuhde on houkuttelevana.

Danske Bank asettaa Cargotecin osakkeiden 12 kuukauden tavoitehinnaksi 54 euroa aiemman 56 euron sijaan. Tällä hetkellä osake noteerataan 36 euron hintaan. Pankin suositus konepajayhtiön osakkeelle on edelleen osta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös