Indikaattorit

Murskaavan kovat työllisyysluvut USA:ssa – odotukset pikaisista koronlaskuista hyytyvät

Markkinat olivat odottaneet, että USA:n keskuspankki aloittaisi pian korkojen laskun. Niille toiveille on nyt vähemmän katetta.

Jo kuukausien ajan on yleisesti vallinnut käsitys, että Yhdysvaltojen työmarkkinoiden pitkään jatkunut erinomainen vire olisi vähitellen hiipumassa. Tästä syystä ja hidastuvasta inflaatiosta johtuen markkinoilla on voimistunut usko siihen, että keskuspankki aloittaisi korkojen laskut jo alkuvuodesta.

Perjantain huikeat työllisyystiedot käänsivät tuon käsityksen ylösalaisin.

Yhdysvaltojen taloudessa ei ole taantumasta tietoakaan. Tammikuussa maailman suurimmassa taloudessa syntyi peräti 353 000 maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, ilmenee perjantaina julkaistusta työllisyysviranomaisten uudesta tiedosta. Lukema on selvästi ekonomistien odottamaa 185 000 työpaikkaa enemmän.

Tammikuun työpaikkojen lisäys oli myös suurempi kuin joulukuun tarkistetut luvut, joiden mukaan viime kuussa luotiin 333 000 työpaikkaa. Viime kuussa julkaistujen alkuperäisten lukujen mukaan vuoden 2023 viimeisenä kuukautena syntyi 216 000 uutta työpaikkaa, mutta nyt siis tätäkin lukemaa reivattiin ylöspäin.

Marraskuun ja joulukuun tarkistukset lisäsivät yhteensä 126 000 työpaikkaa alkuperäisiin tietoihin verrattuna. Myös työttömyysaste pysyi tammikuussa vakaana 3,7 prosentissa kolmatta kuukautta peräkkäin.

Työmarkkinoiden yllättävä vahvuus on ollut mannaa amerikkalaiskuluttajille.

Palkat nousivat 0,6 prosenttia kuukausitasolla ja 4,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kun ekonomistit olivat odottaneet palkkojen nousevan 0,3 prosenttia viime kuussa ja 4,1 prosenttia viime vuonna.

Yhdysvaltojen vahva työmarkkinatilanne tarkoittaa sitä, että keskuspankki Fedin on yhä vaikeampi tehdä ensimmäistä koronlaskupäätöstä alkuvuonna.

Keskuspankki piti keskiviikkona ohjauskorkonsa 5,25-5,50 prosentin vaihteluvälillä, joka on korkein sitten vuoden 2001. Lisäksi Fed varoitti, että se ei aloita korkojen laskemista ennen kuin se näkee, että inflaation palaaminen kahden prosentin tavoitteeseensa edistyy.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell torjui keskiviikkona iltapäivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa markkinoiden odotukset leikkauksesta jo maaliskuussa ja sanoi, että se ei ole ”luultavasti todennäköisin vaihtoehto tai se, mitä kutsuisimme perusvaihtoehdoksi”.

”En pidä todennäköisenä, että komitea saavuttaa maaliskuun kokoukseen mennessä sellaisen varmuustason, että maaliskuu olisi [korkojen leikkaamisen] ajankohta”, hän totesi selkeästi.

Powellin mukaan Fedin ei tarvitse nähdä parempia tietoja inflaatiokehityksestä, vaan vain ”enemmän hyviä tietoja” ja jatkoa niille tiedoille, joita on nyt nähty.

Kotimaassa ekonomistit näkevät järisyttävän hyvät USA:n työllisyysluvut merkkinä siitä, että korkojen laskua ei ole ihan heti näköpiirissä.

”Tässä menee kyllä tovi ennen kuin Fed alkaa laskea korkoa. Meidän ennusteemme mukaan ensimmäinen koronlasku tulee toukokuussa”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen viestipalvelu X:ssä.

Samoilla linjoilla on myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Yhdysvaltojen työmarkkina käy kuumana edelleen. Työllisyyskasvu oli selvästi odotettua vahvempaa, ja palkkojen nousu kiihtyi. Nämä luvut eivät ainakaan tue pikaisia koronlaskuja”, hän toteaa X:ssä.

Kommentoi
Ylös
>