Amerikkalaisten usko maan talouteen jatkaa heikkenemistään, kun epävarmuus presidentti Donald Trumpin politiikasta ja kohoavat hinnat painavat kuluttajien mielialaa.
Conference Boardin tuorein kuluttajaluottamusindeksi laski maaliskuussa lukemaan 92,9 pistettä, jääden selvästi helmikuun 100,1 pisteestä ja saavuttaen alhaisimman tasonsa yli neljään vuoteen.
Kulutuskysyntä on Yhdysvaltojen talouden moottori, joten markkinoilla seurataan tarkkaan kuluttajatunnelmien kehitystä.
Odotusindeksi, joka mittaa kuluttajien lyhyen aikavälin näkemyksiä tuloista, liiketoiminnasta ja työmarkkinoista, laski 65,2 pisteeseen helmikuun 72,9 pisteluvusta. Indeksi pysyi jo toista kuukautta peräkkäin alle 80 pisteen kynnyksen, mikä tyypillisesti ennakoi taantumaa.
Conference Boardin indeksi kertoo nyt samaa tarinaa kuin aiemmin maaliskuun puolessa välissä julkaistu Michiganin yliopiston kuluttajasentimentti-indeksi, joka laski maaliskuun ennakon perusteella lukemaan 57,9. Lukema oli odotuksia matalampi, koska ekonomistit odottivat, että indeksi laskisi lukemaan 63,1 helmikuun lopullisesta lukemasta 64,7.
Tuoreet Conference Boardin odotusindeksin luvut ovat alhaisimmat 12 vuoteen, osittain siksi, että kuluttajien odotukset omasta taloudellisesta tilanteestaan painuivat matalimmalle tasolle yli kahteen vuoteen.
Conference Board huomautti julkaisussaan, että kuluttajaluottamuksen viidestä osatekijästä ainoastaan vastaajien arvio työmarkkinoiden nykytilanteesta parani maaliskuussa.
Tulevaisuudennäkymät synkkenivät erityisesti, ja kuluttajien inflaatio-odotukset nousivat maaliskuussa 6,2 prosenttiin helmikuun 5,8 prosentista. Inflaatio-odotukset seuraavan vuoden ajalle nousivat korkeimmalle tasolle kahteen vuoteen. Samankaltainen mittari Michiganin yliopiston kyselyssä kipusi maaliskuun alussa korkeimmilleen sitten vuoden 2022.
Inflaatio on vaikea pala keskuspankille
Yhdysvaltain keskuspankille (Fed) nousevat inflaatio-odotukset ovat ongelma, sillä odotukset vaikuttavat kulutukseen ja ruokkivat sitä kautta hintojen nousua. Jos ihmiset odottavat korkeampaa inflaatiota, ne voivat vaatia korkeampia palkkoja. Yritykset voivat myös nostaa hintoja etukäteen, jolloin inflaatio toteutuu itseään vahvistavana ilmiönä.
Jos pitkän aikavälin inflaatio-odotukset nousevat, yhä useammat Fedin keskuspankkiirit voivat päätyä siihen, ettei korkoja tulisi laskea taantuman torjumiseksi.
Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell totesi vastikään, ettei rahapolitiikka ole ennalta määrätyllä uralla. Jos talous pysyy vahvana, mutta inflaatio ei vakaasti lähesty kahden prosentin tavoitetta, Powell odottaa Fedin pitävän korot ennallaan.
Consumer Confidence outlook plunged to a reading of 65.2, the lowest level in 12 years 🚨 An 80 has historically signaled a recession ahead 👀 pic.twitter.com/1t5CuB2ui2
— Barchart (@Barchart) March 26, 2025
Kuluttajat odottavat pörssin ja tulojen laskua
Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2023 kuluttajat kääntyivät pessimistisiksi osakemarkkinoiden suhteen, sillä vain 37,4 prosenttia vastaajista odottaa osakkeiden nousevan seuraavan vuoden aikana.
Samaan aikaan niiden osuus, jotka ennakoivat tulojensa laskevan seuraavan 12 kuukauden aikana, kasvoi 15,5 prosenttiin helmikuun 12,8 prosentista. Tämä on korkein lukema marraskuun 2022 jälkeen.
”Kuluttajien optimismi tulevien tulojen suhteen – joka oli pysynyt varsin vahvana viime kuukausina – katosi suurelta osin, mikä viittaa siihen, että huoli taloudesta ja työmarkkinoista on alkanut heijastua myös yksilöllisiin arvioihin omasta tilanteesta”, Conference Boardin vanhempi ekonomisti Stephanie Guichard totesi lausunnossaan.
Tiistain lukema on yksi useista indikaattoreista, jotka ovat osoittaneet kuluttajien odotusten heikkenemistä talouden suhteen. Markkinoilla pelätään yhä enemmän, että talousnäkymistä huolestuneet kuluttajat alkavat varoa rahankäyttöään.
Donald Trumpin hallinto on pitkälti vähätellyt amerikkalaisten synkkenevää mielialaa ja väittänyt, ettei se välttämättä heijasta talouden todellista tilaa. Tämä argumentti muistuttaa entisen presidentin Joe Bidenin hallinnon linjaa, kun korkea inflaatio painoi kuluttajaluottamusta ilman, että se suoraan haittasi talouskasvua.
”En usko, että kuluttajaluottamuslukujen ja todellisen kulutuskäyttäytymisen välillä on ollut viime vuosina kovin vahvaa korrelaatiota”, Trumpin hallinnon talousneuvonantajien neuvoston puheenjohtaja Stephen Miran sanoi uutistoimisto CNBC:lle tiistaina.
”Ihmiset elävät arkeaan, saavat palkkansa, kuluttavat palkkansa, ja talous jatkaa kulkuaan eteenpäin”, hän totesi.
Amerikkalaiset jälleenmyyjät ennakoivat kulutuskysynnän laskua
Jotkut Yhdysvaltojen suurimmista jälleenmyyjistä, jotka ovat havainneet muutoksia kuluttajakäyttäytymisessä, kertovat kuitenkin toisenlaista tarinaa.
Pikaruokaketju McDonald’s kommentoi viimeisimmässä neljännen kvartaalin tulosjulkistuksessaan, että pikaruokateollisuudella on ollut hidas alku vuoteen, osittain pienituloisten kuluttajien vähentyneen kysynnän vuoksi. McDonald’sin mukaan Yhdysvaltain pikaruokateollisuudessa pienituloisten asiakkaiden ostot laskivat kaksinumeroisella prosenttiosuudella viime vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattuna edellisvuoteen.
Uutistoimisto AP kertoo, että viime kuun lopulla maan suurin vähittäiskauppaketju Walmart leikkasi tämän vuoden tulosennustettaan. Myyntiennuste on myös varovainen, eikä yhtiö ole ottanut huomioon tullimaksujen mahdollista vaikutusta vuoden 2025 arvioissaan.
Targetin myynti ja tulos laskivat tärkeällä juhlakauden neljänneksellä, ja yhtiö ennustaa vuoden alun tulokseen ”merkittävää painetta” osittain Meksikon, Kanadan ja Kiinan tuontitullien vuoksi.
Myös Macy’s, Best Buy, Abercrombie & Fitch, Dollar General ja useat muut vähittäiskaupan ketjut ovat muuttuneet varovaisemmiksi vuoden 2025 odotustensa suhteen, ja moni on viitannut syyksi ”taloudellisen epävarmuuden”.
Kuluttajien taloutta rasittavat myös jatkuva inflaatio, korkeat lainakustannukset ja aiempaa pehmeämmät työmarkkinat, jotka kaikki heikentävät kotitalouksien taloudellista asemaa.