
Yhtiö valmistautuu käynnistämään ensimmäisen julkisen robotaksipalvelunsa Austinissa, Texasissa. Elon Musk ilmoitti, että palvelun ”alustava” aloituspäivä on 22. kesäkuuta, mutta korosti, että päivämäärä voi vielä muuttua.
Yhtiö on erittäin varovainen turvallisuuden suhteen. Varovaisuus liittyy sekä teknologian kypsyyteen että mahdollisiin sääntelykysymyksiin.
Robotaksipalvelun lanseeraus on Teslalle merkittävä strateginen tapahtuma, sillä se pyrkii osoittamaan kykynsä autonomisen ajamisen saralla ja samalla palauttamaan sijoittajien luottamusta viimeaikaisten haasteiden jälkeen.
Muskin mukaan ensimmäinen täysin itsenäisesti tehtaalta asiakkaan kotiovelle ajava Tesla on tarkoitus toimittaa noin viikko palvelun avauksen jälkeen, eli 28. kesäkuuta.
Teslan lähestymistapa poikkeaa aiemmista lupauksista, joissa yhtiö on vuosien ajan korostanut täysautonomian mahdollisuutta kaikissa myydyissä autoissaan. Nyt yhtiö käynnistää oman pienen sisäisen ajoneuvokannan, joka käyttää erityisesti optimoitua ohjelmistoa rajatulla alueella Austinissa. Palvelu on aluksi selkeästi rajattu ja siihen liittyy runsaasti etävalvontaa ja teleoperaatiota, mikä kertoo varovaisesta etenemisestä kohti täysin kuljettajatonta liikennettä.
Ensimmäiset testiajot ilman kuljettajaa alkoivat Austinissa vasta toukokuun lopussa, mikä on huomattavasti lyhyempi testijakso kuin esimerkiksi Waymolla, joka testasi järjestelmäänsä ensin puoli vuotta kuljettajan kanssa ja toisen puoli vuotta ilman ennen kaupallista avausta.
Teslan autonomisen ajamisen ohjelmisto yhä testausvaiheessa
Tällä hetkellä Tesla on virallisesti listattu Austinissa autonomisten ajoneuvojen testausvaiheen operaattoriksi, kun taas Waymo on jo käyttöönottovaiheessa eli kaupallisessa käytössä.
Teslan Full Self-Driving (FSD) -ohjelmisto on edelleen kehitysvaiheessa, eikä nykyinen ohjelmistoversio ole vielä valmis täysin itsenäiseen ajoon kaikissa olosuhteissa. Vaikka Teslan laitteisto mahdollistaisi robotaksikäytön laajemminkin, ohjelmiston kypsyys ja turvallisuuskysymykset rajoittavat toistaiseksi laajempaa käyttöönottoa.
Musk onkin painottanut, että turvallisuus menee kaiken muun edelle ja että laajentuminen tapahtuu hallitusti ja hitaasti, kunnes luottamus järjestelmään on erittäin korkealla tasolla.
BREAKING:
— Dalton Brewer (@daltybrewer) June 10, 2025
THE FIRST EVER TESLA ROBOTAXI WITH NO ONE IN THE DRIVER SEAT WAS JUST SPOTTED IN AUSTIN
Robotaxi is printed on the side of the car 😎$TSLApic.twitter.com/TK39Tojhzq
Markkinareaktio Teslan ilmoituksiin on ollut myönteinen. Yhtiön osakekurssi on noussut usean päivän ajan, kun sijoittajat ovat odottaneet robotaksipalvelun avausta ja siihen liittyviä kasvumahdollisuuksia.
Samalla Teslan autonomisen ajamisen tulevaisuutta varjostavat kilpailijat, erityisesti Kiinasta, missä auto- ja teknologiayhtiöt kehittävät omaa itseajavaa teknologiaansa nopeasti ja haastavat Teslan asemaa globaalina edelläkävijänä.
Tesla luottaa kameroihin
Teslan ja Waymon lähestymistavat autonomiseen ajamiseen eroavat perustavanlaatuisesti sekä teknologian että filosofian tasolla.
Tesla luottaa täysin kamerapohjaiseen järjestelmään, jota kutsutaan nimellä Tesla Vision. Tämä tarkoittaa, että Teslan autot käyttävät pelkästään kameroita ympäristön havainnointiin, ilman lidar-sensoreita tai perinteistä tutkaa.
Teslan järjestelmä perustuu kehittyneisiin syväoppiviin neuroverkkoihin, jotka analysoivat kamerakuvia reaaliajassa ja pyrkivät jäljittelemään ihmisen tapaa havainnoida ja tulkita liikennettä.
Teslan tavoitteena on skaalautuvuus ja kustannustehokkuus: kamerat ovat edullisia ja niitä voidaan asentaa massatuotannossa kaikkiin autoihin. Tämä mahdollistaa valtavan määrän reaaliaikaista dataa, jota käytetään järjestelmän jatkuvaan kehittämiseen ja kouluttamiseen.
”Tesla on saavuttanut autonomian ilman kalliita tutka- tai LiDAR-antureita. Suoritus, jota monet pitivät mahdottomana. Jokainen tehtaalta lähtevä Tesla pystyy valvomattomaan FSD:hen. Mitään muutoksia ei tarvita”, hehkuttaa Teslan kehitystä viestipalvelu X:ssä seuraava Nic Cruz Patane.
Tesla has achieved Autonomy without the need of any expensive Radar & LiDAR sensors.
— Nic Cruz Patane (@niccruzpatane) June 10, 2025
A feat that many thought was impossible. Every Tesla that leaves the factory floor is capable of Unsupervised FSD. No modifications required. pic.twitter.com/FdfEQuk1eN
Teslan järjestelmä on yksinkertaisempi – ja halvempi
Kamerapohjainen lähestymistapa tuo kuitenkin haasteita, erityisesti syvyysnäön ja etäisyyksien arvioinnin suhteen. Koska järjestelmä ei käytä lidar-sensoria, Teslan täytyy päätellä kolmiulotteinen ympäristö pelkistä kaksiulotteisista kuvista. Tämä voi johtaa virheisiin erityisesti vaikeissa valaistus- tai sääolosuhteissa, kuten sumussa, sateessa tai auringon häikäistessä. Tämän vuoksi Teslan järjestelmä vaatii edelleen kuljettajan jatkuvaa valvontaa (SAE Level 2), eikä se ole vielä täysin autonominen.
Alphabetin tytäryhtiö Waymo käyttää sen sijaan monimutkaisempaa sensoriyhdistelmää, jossa yhdistyvät lidar, tutka ja kamerat.
Lidar-sensori on etäisyydenmittauslaite, joka käyttää valon, yleensä laserpulssien, heijastumista kohteista mitatakseen niiden tarkan sijainnin ja muodon kolmiulotteisesti.
Waymon ajoneuvoissa on useita lidar-sensoreita, jotka tuottavat erittäin tarkan 3D-kartan ympäristöstä, sekä kameroita ja tutkia, jotka tuovat lisävarmuutta ja redundanssia eli järjestelmän kriittisten toimintojen tahallista kopioimista. Tämä mahdollistaa tarkan etäisyyksien mittaamisen ja ympäristön havainnoinnin myös haastavissa olosuhteissa.
Waymon järjestelmä perustuu myös yksityiskohtaisiin, valmiiksi kartoitettuihin alueisiin, joiden avulla ajoneuvo tietää tarkasti sijaintinsa ja ympäristönsä. Waymon teknologia on saavuttanut SAE Level 4 -autonomian, eli autot voivat ajaa ilman kuljettajaa tietyillä rajatuilla alueilla ja olosuhteissa.
Waymon lähestymistapa on kalliimpi, sillä lidar-sensorit ja yksityiskohtainen kartoitus nostavat kustannuksia. Korkeampi hinta tuo kuitenkin mukanaan paremman tarkkuuden ja turvallisuuden, minkä ansiosta Waymo on pystynyt ottamaan käyttöön täysin kuljettajattomat robotaksipalvelut useissa Yhdysvaltain suurkaupungeissa.
Siten Tesla panostaa kustannustehokkuuteen ja skaalautuvuuteen, mutta sen järjestelmä ei vielä yllä Waymon tarkkuuteen ja autonomian tasoon. Waymo puolestaan on edellä teknologian kypsyydessä ja turvallisuudessa, mutta järjestelmän laajentaminen on hitaampaa ja kalliimpaa.