Sijoitusstrategiat

Näistä palikoista tuottava osakesalkku

rakennejärjestelytOsakemarkkinat tuskin tarjoavat vuonna 2014 kokonaisuutena samanlaisia kovia tuottoja kuin vuonna 2013. Siksi ensi vuonna saattaakin tehokkaan osakepoiminnan merkitys korostua. Amerikkalainen sijoituslehti perustaa oman osakevalintansa muutamiin tärkeisiin periaatteisiin.

Vuosi 2013 on ollut osakemarkkinoiden juhlaa niin Helsingin kuin muidenkin kehittyneiden talouksien osakemarkkinoilla.

Tuleva vuosi tuo kuitenkin jo kosolti lisää haasteita. Osakkeiden arvostustasot ovat nousseet jo pitkän aikavälin keskimääräiselle tasolle ja korkotason arvioidaan varsin yleisesti olevan nousussa.

Eivätkä kaikki makrotalouden vaaratkaan ole poistuneet. Yhdysvaltojen velkakattokiistaan on saatu vain väliaikainen ratkaisu ja euroalueella Etelä-Euroopan maiden kilpailukykyongelmat ovat edelleen ratkaisematta.

Tälläisessa sijoitusympäristössä korostuu kurinalaisen ja perusteellisen osakepoiminnan merkitys.

Amerikkalaisen Zacks-sijoituslehden tutkimusjohtaja Sheraz Mian luettelee artikkelissaan tekijöitä, joiden avulla sijoittajan tulisi poimia jyvät akanoista. Zacks-lehden oma osakepoimintamalli perustuu näille tekijöille.

  1. Arvostustaso: Alhaisen arvostustason osakkeiden on osoitettu useissa tutkimuksissa tuottavan koko markkinaa paremmin pitkällä aikavälillä. ”Halpojen” osakkeiden löytäminen on haastavaa, mutta Zacks käyttää omassa mallissaan osakkeen P/E-kerrointa ja P/B-kerrointa suhteessa sen kilpailijoihin ja historialliseen keskiarvoon.
  2. Johdon tehokkuus: Sijoittajan kannalta on erittäin tärkeää kuinka tehokkaasti yrityksen johto hyödyntää yhtiön omaisuutta. Zacksin tutkimukset osoittavat, että oman pääoman tuotto (ROE) on hyvä johdon tehokkuuden mittari. Zacksin mallissa haetaan osakkeita joiden oman pääoman tuotto ylittää kilpailijoiden oman pääoman tuoton.
  3. Analyytikoiden suositusten muutokset: Zacksin tutkimukset osoittavat että osakkeet joiden analyytikkosuositukset ovat nousseet, tulevat päihittämään tuotoissa koko markkinan tuoton. Paras hyöty tästä syntyy lyhyellä tähtäimellä. Usein yhden analyytikon antamaa suosituksen nousua seuraa muidenkin analyytikoiden suositusten nousut – ja tämä antaa nostetta osakkeen markkina-arvolle.
  4. Parhaat toimialat: Laadukkaankin yhtiön osaketuotto jää jälkeen markkinatuotosta jos yhtiö toimii sijoittajien hyljeksimällä toimialalla. Tästä syystä Zacks suosii vain parhaiden toimialojen ja sektoreiden osakkeita. Zacks käyttää toimialojen luokitteluun omaa ranking-menetelmää, jossa toimialan pisteytys riippuu kaikkien toimialan osakkeiden tulosennusteiden muutoksista.
  5. Pitkän aikavälin houkuttelevuus: Zacks etsii omassa mallissaan osakkeita joiden tulosennusteet ovat nousussa.

Zacks-lehden osakepoimintamalli on osoittautunut varsin tehokkaaksi. Mallin avulla parhaimmat pisteet saaneet osakkeet (Zacks-rankkauspiste 1=”Vahva osta”) ovat tarjonneet vuodesta 1986 lähtien keskimäärin peräti 26 prosentin vuosituotot.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös