Sijoitusuutiset

Finanssialan toimitusjohtaja: Sijoitussäästötili tulisi ottaa mukaan valtion budjetin valmisteluun

​Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi vaatii, että budjettiriihestä on saatava kannusteita säästämiseen.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmän selvitys sijoitusmuotojen verokohtelusta tulee huomioida, kun hallitus alkaa elokuun lopulla sorvata vaalikauden viimeistä budjettia, toteaa Finanssiala tiedotteessaan. Järjestön mukaan eri sijoitustuotteiden verokohtelun tulee olla pitkäjänteistä, ennustettavaa ja tasapuolista.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmä julkisti yksimieliset linjauksensa toukokuussa 2018. Työryhmä ehdottaa muun muassa sijoitussäästötilin sekä kertamaksuisen eläkesäästämisen mahdollistamista. Finanssiala ry:n toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mukaan sijoitussäästötili olisi positiivinen uudistus ja työryhmän ehdotukset tulisikin huomioida budjetin valmistelussa mahdollisimman laajasti.

”Tarvitaan rakenteita, jotka mahdollistavat sijoittamisen mahdollisimman monelle eli vahvistavat kansankapitalismia. Kotitalouksien mahdollisuudet kerryttää varallisuutta ovat samalla työkaluja velkaantumisen hillitsemiseksi”, Kauppi toteaa.

Sijoitussäästötili loisi helpon keinon suoraan osakesijoittamiseen ja toisi lisää vaihtoehtoja ja kilpailua säästämiseen. Vastaavan kaltaisia malleja on jo käytössä muissa Pohjoismaissa.

Sijoitussäästötilin puolesta on puhunut voimakkaasti myös Pörssisäätiö.

Sijoitussäästötilin perusidea on se, että sijoitusten tuotot voi jättää tilin sisään ja niitä verotettaisiin vasta varoja nostettaessa. Lyhykäisyydessään sijoitussäästötili muistuttaa kapitalisaatiosopimusta, mutta olisi kuluiltaan edullisempi vaihtoehto.

Sijoitus- tai osakesäästötilit ovat pohjoismainen tapa säästää. Useissa Pohjoismaissa on viime vuosina otettu käyttöön osakesäästötili, joka mahdollistaa pitkäaikaissäästämisen ilman, että osinkovero tai luovutusvoittovero syö pääomaa vuosittain. Suomesta kuitenkin puuttuu suoraan osakeomistukseen kannustava veromalli. Verotus suosii Suomessa tällä hetkellä välillistä osakesijoittamista sijoitusrahastojen kautta.

Tilit ovat jo käytössä Ruotsissa ja Norjassa ja Tanskassakin asiaa valmistellaan. Osakesäästötilit ovat käytössä muuallakin päin maailmaa, kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Virossa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan on kertonut suhtautuvansa myönteisesti tiliajatukseen muun muassa Aamulehden haastattelussa viime joulukuussa.

”Sijoitussäästötili olisi erinomainen suomalaiselle piensijoittajalle. Se on käytössä Norjassa ja Ruotsissa hyvin kokemuksin”, Orpo totesi.

Kommentoi
Ylös
>