Markkinakommentit

Ekonomisti: Osakemarkkinoiden pohjakosketus ei ole vielä lähelläkään – 35 prosentin kurssiromahdus vielä mahdollinen

Tutkimusyhtiö TS Lombardin ekonomisti Charles Dumas.

Viime päivien kurssinousu saattaa olla niin sanottu kuolleen kissan pomppu.

Koronakriisin aiheuttama massiivinen ja nopea kurssiromahdus alkoi osakemarkkinoilla suurin piirtein 20. helmikuuta. Sen jälkeen moni pörssi romahti yli 30 prosenttia.

Viime päivinä kurssit ovat kuitenkin elpyneet, kun Yhdysvalloissa presidentti Trump ja kongressi pääsivät yhteisymmärrykseen valtavasta, 2000 miljardin dollarin elvytyspaketista koronakriisin runtelemaan USA:n talouteen.

Lisäksi USA:n keskuspankki Fed ilmoitti historiallisesta linjauksesta, jossa se jatkaa arvopapereiden ostamista ennalta määrittelemättömällä summalla. Fed ei nyt siis rajoita ostoja johonkin tiettyyn dollarimäärään kuten aiemmin, vaan nyt se aikoo ostaa arvopapereita niin paljon, kuin on tarpeellista markkinoiden, rahoitusolosuhteiden ja talouden kannalta.

Fed aikoo ostaa kiinteistövakuudellisia velkakirjoja (mortgage-packed securities) sekä pienen luottotappioriskin arvopapereita eli niin sanottuja investment-grade -tason velkakirjoja. Se aikoo myöntää lainoja pienyrityksille ja tukea luotonantoa myös isommille yrityksille, osavaltioille ja paikallishallinnolle.

Korona leviää Yhdysvalloissa kiihtyvällä vauhdilla

Markkinoilla vallitsee silti yhä valtava epävarmuus ja hermostuneisuus, jota ylläpitää se tosiasia, että koronapandemia jatkaa tuhotöitään.

Worldometer-sivuston mukaan Yhdysvalloissa todettiin keskiviikkona peräti 13 355 uutta koronatartuntaa. Se oli selvästi enemmän kuin pahoin koronakriisistä kärsivässä Italiassa, jossa uusia tartuntoja sunnuntaina todettiin 5210.

Tartuntojen määrä on Yhdysvalloissa nyt rajussa kasvussa ja aktiivisia viruspotilaita on jo enemmän vain Italiassa ja Kiinassa. Ei mene enää montakaan päivää, kun Yhdysvalloista tulee koronapandemian pahin alue.

Siksi ei ole ihme, että taloustutkimuslaitos TS Lombardin ekonomisti Charles Dumas ei usko, että osakemarkkinat olisivat käyneet vielä pohjakosketuksessa.

Dumas ennustaa, että USA tulee ajautumaan taantumaan viimeistään kesällä, kun koronapandemia näyttää voivansa. Asiakkailleen lähettämässä muistiossa TS Lombardin strategit kertovat, että osakemarkkinoilla on tilaa vielä kurssilaskulle.

Kurssilaskun ajurina ovat yritysten tulokset. TS Lombard ennustaa S&P 500 -osakeindeksin yhtiöiden tulosten laskevan noin 30 prosenttia. Se on niin suuri tulosromahdus, että S&P 500 -indeksin oikea arvo on tällöin 1600 – 1800 pistettä.

Eilen S&P 500 päätyi 2476 pisteeseen, jolloin kurssilasku saattaisi pahimmassa tapauksessa olla jopa 35 prosenttia vielä nykyisestäkin lukemastaan.

Vaikka poliittiset päättäjät ovat reagoineet koronakriisiin paremmin kuin mitä he tekivät vuoden 2008 finanssikriisissä, tulevat taloudet ja osakemarkkinat kohtaamaan koronakriisin seuraavan aallon. Siinä maat eri puolilla maailmaa havaitsevat kulutuskysynnän ja investointien romahduksen, Dumas arvioi.

Lisäksi todennäköinen seuraus koronakriisistä on luotonsaannin vaikeutuminen, mikä omalta osaltaan kiihdyttää taloustaantumaa.

Keskuspankin ammusvarasto hupenee

Keskuspankki Fed ei voi enää jatkossa nostaa yritysten P/E-kertoimia alati laajenevalla keskuspankin taseella, Dumas muistuttaa. Seuraavassa noususuhdanteessa tarvitaan ekonomistin mukaan jotain muuta.

Dumas ennustaa, että toisella vuosineljännekselle USA.n talous taantuu peräti 18 prosenttia ja kolmannella vuosineljännekselläkin vielä seitsemän prosenttia. 12 miljoonaa ihmistä tulee menettämään työpaikkansa Yhdysvalloissa ensimmäisessä irtisanomisvaiheessa, Dumas ennustaa.

Lisäksi keskuspankeilla ei ole varastossaan enää sellaista sinkoa, jolla elvyttää taloutta lisää. Koronakriisin alkuvaiheessa keskuspankit ovat jo laskeneet ohjauskorot hyvin alas.

Dumas ei myöskään usko, että amerikkalaiskuluttajat innostuvat lisäämään kulutustaan, kun hallinto pumppaa talouteen ja kuluttajille shekkejä 2000 miljardin dollarin elvytyksellään. Elvytysvarat eivät riitä kuluttajille kompensoimaan koronakriisin aiheuttamia haittoja sosiaaliselle kanssakäymiselle, taantumatason työttömyysasteelle ja osakemarkkinoilla menetetylle varallisuudelle.

Yritykset puolestaan tulevat alentamaan investointejaan vähintään puolen vuoden kuluttua siitä, kun niiden tuloskunto on romahtanut, Dumas arvioi.

Osakemarkkinoiden viime päivien elpyminen saattaakin siis osoittautua vain väliaikaiseksi jääväksi helpotukseksi eli niin sanotuksi kuolleen kissan pompuksi, mikäli ekonomisti on oikeassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös