Osakeanalyysit

Pihlajalinnalta odotetaan jatkoa kannattavalle kasvulle

Pohjola Sairaalan osto tuo synergiahyötyjä vasta ensi vuonna, uskoo Evlin analyytikko. Evli antaa osakkeelle edelleen ostosuosituksen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Pihlajalinna julkaisee tilinpäätöstietonsa perjantaina, 18. helmikuuta. Yhtiön kannattavalle kasvulle odotetaan jatkoa neljännellä vuosineljänneksellä.

Yhtiön liikevaihto nousi heinä-syyskuussa 13,5 prosenttia edellisvuodesta 141 miljoonaan euroon. Lääkärikeskustoimipisteiden käyntimäärät kasvoivat noin yhdeksän prosenttia vertailuneljänneksestä. Kaikista vastaanottokäynneistä kuntaulkoistuksia lukuun ottamatta 44 prosenttia tapahtui etäkanavissa.

Oikaistu liikevoitto nousi viime vuoden 8,7 miljoonasta eurosta 10,0 miljoonaan euroon. Tuloskehitys ylitti analyytikoiden konsensusennusteen, mikä oli 9,0 miljoonaa euroa.

Kolmannen neljänneksen tulosta paransivat toimitusjohtajan mukaan normaalin kausivaihtelun lisäksi koronapalvelut ja lääkärikeskustoimipisteiden käyntimäärien palautuminen kohti koronaa edeltänyttä tasoa. Kannattavuutta heikensivät puolestaan kokonaisulkoistussopimusten ikäihmisten palveluiden ja erikoissairaanhoidon kohonneet kustannukset.

Kannattava kasvu jatkuu

Evli odottaa yhtiön paranevan kannattavuuskehityksen jatkuneen viime vuoden viimeiselläkin neljänneksellä.

Pankki kertoo aamukatsauksessaan, että se odottaa Pihlajalinnan liikevaihdon kasvaneen edelleen 14 prosenttia vuodentakaisesta vertailukaudesta ja liikevoittomarginaalin parantuneen 5,9 prosentin tasolle.

Koronatilanne tukee Pihlajalinnan kasvua.

”Päivitämme loppuvuoden ennusteitamme hieman ylöspäin, sillä odotamme Suomen heikentyneen virustilanteen tukeneen koronaviruspalveluita. Aikaisemmin odotimme näiden kyseisten palveluiden liikevaihdon laskevan jonkin verran vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta nyt odotamme niiden pysyneen suunnilleen kolmannen neljänneksen tasolla”, toteaa Evlin analyytikko Joonas Iivonen.

Vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä Pihlajalinnan liikevoitto oli 7,3 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusennuste kuluvan vuoden viimeiselle neljännekselle on 9,2 miljoonaa euroa. Myös Evlin ennuste loka-joulukuun liikevoitolle on 9,2 miljoonaa euroa.

Tukea pitkän aikavälin kasvulle yrityskaupasta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi ilman ehtoja Pihlajalinnan ja Pohjola Sairaalan yhdistymisen tammikuussa.

Pohjola Sairaala on ortopediaan eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja tapaturmien hoitoon erikoistunut sairaalaketju, joka on perustettu 2013. Yhtiö toimii viidellä yliopistosairaalapaikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Yhtiön palveluksessa on noin 270 henkilöä ja yli 300 ammatinharjoittajaa.

Yrityskauppa on olennainen osa Pihlajalinnan kasvustrategiaa, ja se vahvistaa yhdistyvän uuden kokonaisuuden palveluvalikoimaa kaikilla terveydenhuollon erikoisaloilla. Yhdistyminen mahdollistaa myös palveluverkon maantieteellisen laajentamisen erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa

Iivosen mukaan erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon keskittyvä Pohjola Sairaala edustaa noin 60 miljoonan euron liikevaihtonsa kanssa kätevän kokoista ja hyvin sopivaa lisää kokonaisuutta Pihlajalinnalle.

Tosin vuonna 2020 Pohjola Sairaala teki noin 10 miljoonan euron liiketappion. Analyytikon mielestä se on Pihlajalinnalle vain väliaikainen haaste.

”Tappio on saattanut kaventua jonkin verran vuoden 2021 aikana, tosin tätä ei ollut tapahtunut ainakaan vielä kyseisen vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Odotamme siksi tappiollisuutta tai vähintäänkin liikevoittomarginaalia vesittävää vaikutusta vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana. Uskomme yritysoston alkavan tukemaan Pihlajalinnan marginaalia vuoden 2023 aikana, kun suoritemäärät kasvavat vakuutusasiakkaiden johdolla ja Pihlajalinna onnistuu myös löytämään kulusynergioita.”

Osakkeelle edelleen ostosuositus

Evli näkee Pihlajalinnan kohdalla vielä merkittävää kannattavuuspotentiaalia nykyisen tason suorittamisesta, mutta ei usko yhtiön ohjeistavan erityisen voimakasta tuloskasvua tälle vuodelle vielä tässä vaiheessa yritysoston integraation aikainen vaihe huomioiden.

Evlin näkemys Pihlajalinnasta pysyy ennallaan. Pihlajalinna on arvostettu pörssissä edelleen alle verrokkien.

”Yhtiö on arvostettu noin 6,5-8,0x EV/EBITDA ja 13,0-16,5x EV/EBIT meidän vuosien 2021 ja 2022 ennusteillamme. Nämä tasot ovat selkeästi alle verrokkien samalla kun kannattavuus on edelleen maltillisella tasolla”, Iivonen toteaa.

Evli toistaa Pihlajalinnan 14 euron tavoitehinnan ja osakkeen ostosuosituksen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös