Kryptovaluutat

El Salvador teki bitcoinista virallisen valuutan – tätä se tarkoittaa käytännössä

Keski-Amerikan virallinen valuutta on tähän asti ollut dollari. Bitcoinista on nyt tehty toinen virallinen valuutta.

Bitcoin on nyt El Salvadorin virallinen valuutta. Iso osa El Salvadorin köyhästä väestöstä saa rahalähetyksiä ulkomailta. Rahalähetysten arvo on noin kuusi miljardia dollaria vuosittain, mikä on peräti 20 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Bitcoinin etu El Salvadorin kannalta on se, että ulkomailta saapuvista rahalähetyksistä ei jäisi osaa välittäjille, jolloin vähävaraiset maan kansalaiset saisivat enemmän varoja käyttöönsä.

Presidentti Nayib Bukelen bitcoinin virallistavasta lakiehdotuksesta meni kirkkaasti läpi kongressissa, kun 84 mahdollisesta äänestä 62 päätyi kannattamaan ehdotusta. 

Presidentti Bukele on puhunut taloudellisesta osallistamisesta, turismista, innovaatiosta, taloudellisesta kehityksestä ja sijoituksesta tulevaisuuteen, mutta mitä muutos tarkoittaa käytännössä?

Virallistamisella on kuitenkin muutakin käytännön konkreettista merkitystä kuin se, että tavaroiden ja palveluiden hinta voidaan määrittää bitcoineissa. Alla kuusi kohtaa, jotka konkreettisesti muuttuvat El Salvadorissa sen myötä, että bitcoin on virallinen valuutta.

1. Yritysten on pakko hyväksyä maksu bitcoineissa

Käytännössä kaikilla yrityksillä tulee olla oma bitcoin-lompakko. 

Bitcoinin hyväksyminen maksuvälineenä voi tuoda oman haasteensa, mutta on hyvä muistaa, että 70 prosentilla maan kansalaisista ei ole pankkitiliä. 

Velvoite ei koske yrityksiä, joilla ei ole pääsyä bitcoin transaktioiden vaatimaan teknologiaan. Toisaalta laki asettaa El Salvadorin valtiolle velvoitteen mahdollistaa kansalaistensa pääsyn bitcoiniin perustuviin transaktioihin. Työtä on paljon, sillä vain 33 prosentilla kansalaisista on pääsy internettiin. 

2. Kun bitcoin on virallinen valuutta, voidaan verot maksaa bitcoineissa

Veronkanto-oikeus oman maan valuutassa on yksi valtion vallan kannalta keskeinen rakenne. 

Rakenne aukeaa kysymällä miksi kukaan haluaisi valtion omaa valuuttaa? Syy on se, että valtion oma valuutta on ainoa valuutta minkä verottaja hyväksyy. Välttääkseen verojen maksamattomuudesta seuraavat rangaistukset, vankila mukaan lukien, on eri maiden kansalaisilla selkeä motiivi hankkia maan omaa valuuttaa.  

El Salvador rikkoo tämän periaatteen hyväksymällä bitcoineihin perustuvan verojen maksun.  

3. Kurssimuutoksista ei tarvitse maksaa pääomaveroa

Suomessa virtuaalivaluuttojen tuotot ovat veronalaista pääomatuloa. El Salvadorin tapauksessa näin ei enää ole. koska bitcoin on virallinen valuutta.  

4. Kirjanpito tehdään edelleen dollareissa, vaikka bitcoin on virallinen valuutta

Vaikka uusi laki tekee bitcoinista virallisen valuutan, on yritysten kirjanpito edelleen tehtävä Yhdysvaltojen dollaria referenssinä käyttäen. 

5. Ennen lain voimaantuloa syntyneet vastuut voidaan maksaa bitcoineissa

Käytännössä Yhdysvaltojen dollareissa oleva asuntovelka voidaan maksaa bitcoineissa, sillä bitcoin on virallinen valuutta.

6. Talouskuri

El Salvadorin keskuspankki ei voi ratkaista talousongelmia painamalla lisää rahaa. Bitcoinin myötä riippuvuus Yhdysvaltojen talouspolitiikasta vähenee.

Tilanne voi aiheuttaa myös ongelmia. Bitcoinin hyväksyminen viralliseksi maksuvälineeksi voi hankaloittaa El Salvadorin keskusteluja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa, jolta se on hakemassa miljardia dollaria. 

El Salvadoria laajempana pelkona on, että kehittyvien maiden kansalaiset alkavat kerryttämään säästöjään bitcoineihin siinä määrin, ettei omaa valuuttaa enää haluta ottaa vastaan maksuvälineenä. Tämä saattaisi nostaa paikallisen valuutan inflaatiota merkittävästikin. 

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös